Opslaghal voor distilleerderij Sasse in Schöppingen

Gebogen lijmverbindingsconstructie; volledig in de fabriek geprefabriceerde geïsoleerde houtskeletbouwelementen met binnen- en buitenschil van Europese lariks. De nieuwe opslaghal van de Feinkornbrennerei Sasse in Schöppingen is een echt uniek bouwwerk – en van formaat.

‘Als een Grappa – maar dan van hier’

Dit idee komt tot uitdrukking in de architectuur van de opslaghal, die qua vorm en materiaalgebruik traditionele elementen vertoont van een boerderij uit het Münsterland, vertaald naar een tijdloze, elegante verschijning. De op de heuvel staande, in het landschap zichtbare hal, mocht zich niet als vreemd object presenteren, maar als een regionaal typerende bouwvorm. Een bijzondere aantrekkingskracht werd verkregen, doordat de hal op afstand al zijn karakter prijsgeeft en door de deur, poort en raamopeningen nieuwsgierig maakt.

In deze fraaie hal rijpt het opgeslagen product tot een waardevolle specialiteit. Pas bij binnenkomst wordt als een ‘schatkamer’ het interieur met zijn indrukwekkende constructie onthult. Op een drie meter hoge stenen sokkel verheft zich de houten constructie.

Door verticaal ontworpen raampartijen aan de zijgevel en gevel verschaft deze constructie een boeiend ruimte- en lichteffect. Dit spel van licht en schaduw en de ruimtelijke complexiteit binnenin wordt effectief geaccentueerd door een hoger gesitueerd dak boven het licht hellende zadeldak. Dit hoger gelegen dak rust visueel op kleinformaat ramen, die qua grootte en afmetingen analoog gegroepeerd zijn in het bovenste deel van de bescheiden ontworpen zijgevels van het pand. De hal versterkt zo de indruk van een zich naar het licht verheffende constructie vanaf een massief basement.

Met behulp van dimbare puntlichtbronnen worden deze zich in de binnenruimte opwaarts richtende houtconstructie, de hoogwaardige natuurlijke materialen en de gebruikte warme kleuren één geheel.

De geïsoleerde houtskeletbouwwanden met een binnen- en buitenschil van Europese lariks werden volledig in eigen fabriek geprefabriceerd, ook de raamelementen van larikshout werden door ons zelf geproduceerd en vooraf in de geprefabriceerde houtskeletbouwwanden in de fabriek ingebouwd.

De nieuwe opslaghal van distilleerderij Sasse creëert hiermee een nieuw highlight voor rondleidingen, proeverijen en evenementen.

Zorgvuldigheid en complexiteit van de architectonische constructie zijn in overeenstemming met het veeleisende product. Het is te hopen dat bezoekers van distilleerderij Sasse na afloop het gevoel meenemen een geheim ontlokt te hebben aan de locatie en het bijzondere gebouw.

 

Tekst: Architect, Tobias Nöfer

Newsletter

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gehouden over ons bedrijf, onze producten en actuele ontwikkelingen? Abonneert u zich dan hier op onze nieuwsbrief!

Small
Medium
Large